Te beleven

In de buurt zijn regelmatig leuke evenementen, tentoonstellingen, markten en feesten. Een aantal evenementen zijn op deze pagina te vinden.
Vooral in de zomerperiode zijn er in tal van dorpjes en steden in de omgeving plaatselijke feesten, braderieën, markten, brocantes en dergelijke.

Dorpsfeest les Biefs

Regulier is de laatste zondag van juli het plaatselijke dorpsfeest fête aux soupe aux choux (koolsoepfeest) op het terrein achter de kerk naast onze Chambres d’hôtes. Eerst een kerkdienst om het feest in te zegenen waarna er een apero gedronken wordt en sandwiches en gebak gekocht kan worden voor de lunch. na de lunch wordt er een begin gemaakt met de soep. In grote houtgestookte ketels variërend van 100 tot wel 300 liter worden de ingrediënten samengevoegd om urenlang te laten garen. Witte kolen, aardappels, zout, peper en een grote hoeveelheid varkensspek staan onder toeziend oog van de slager en zijn compagnon de hele middag te pruttelen. In de middag zijn dan optredens, dansen en diverse oud Franse volksspelen. Vermaak voor jong en oud. Tegen een bedrag van rond de 13 euro, kan een complete maaltijd (koolsoep en bijgerechten) rond 19.00 uur genuttigd worden in de openlucht. Er zijn wel zo’n 500 á 600 gegadigden voor de soep.

En het bleef die avond nog lang onrustig in Les Biefs.

Dorpsfeest Arfeuilles.

Jaarlijks op 15 augustus is in Arfeuilles het dorpsfeest, fête de cou de l’oie, met vuurwerk, een héle kleine kermis en ook optredens en een plaatselijke traditie op de hoofdstraat bij de kerk. Ook hier mag, zoals op haast alle dorpsfeesten, de maaltijd niet ontbreken die genuttigd kan worden tegen een bedrag van rond de 13 euro. Het lijkt verdraaid veel op de koolsoep uit ons buurschap, maar in Arfeuilles zijn alle onderdelen los, geen soep dus. Mensen uit onze omgeving kijken uit naar beide feesten en veel zal je op beide tegenkomen.

Embouteillage Lapalisse

Om het jaar kan je in Lapalisse voor je plezier in de file staan. Op de nostalgische weg, de route nationale 7 (RN 7), die door Lapalisse gaat stond in vroegere jaren in de vakantie periode altijd lange files van vakantiegangers uit de regio Parijs die op weg waren naar de zonnige zuiden. Deze file wordt nu, in de even jaren 00-02-04 etc., nagebootst met old- en youngtimers.

Echt van alles kom je tegen, autobussen, personenauto’s, vrachtwagens maar ook solexen. Vaak zijn de bestuurders en inzittenden ook nog gekleed in bijpassende kleding. Markten, eten en drinken, gezelligheid alom en uit heel Europa komen deelnemers voor deze driedaagse happening.

> Voor 2020 is de Embouteillage afgelast. Deze is verplaatst naar 9-10-11 oktober 2021

Emmaus

Een aanrader vinden wij ook de brocante/verkoop in de hallen van Emmaüs. Voor het goede doel worden in grote hallen, binnen en buiten, tegen nog zeer aantrekkelijke prijzen van alles en nog wat aangeboden. Kleding, antiek, curiosa, meubilair, kachels en je kunt het zo gek niet bedenken. In principe is deze verkoop twee maal per maand op de eerste en derde zaterdagochtend van de maand. Klik hier voor de volledige kalender met alle openingsdagen in 2020 van de vestiging in Mably en Marcigny. Op de grijze data is alles geopend in Mably en op de rode in Marcigny. Op de overige gekleurde dagen op de kalender zijn een aantal rayons geopend.

Markten en vide greniers rommelmarkten

In de buurt zijn diverse antiekwinkels/brocantes te vinden naast Emmaus en de diverse brocantes in de open lucht. Ook is er in Cusset een verkoophal van de TROC. Wij geven de adressen en waar mogelijk de openingstijden aan u door op verzoek.

In onder andere Ambierle en St. Haon zijn in de zomerperiode regelmatig markten met plaatselijke producten, boeken en kunst.

Diverse restaurantjes

De Fransen praten graag over eten en doen dat natuurlijk onder het genot van….. een maaltijd! Wij hebben in de omgeving verschillende restaurants voor elke beurs. Van eenvoudig tot uitgebreid, van 12 euro tot 100 euro.

Wij kunnen diverse restaurants aanraden. Voor de Fransen is de middagmaaltijd de belangrijkste maaltijd van de dag. Omdat de werkgevers de maaltijd normaal gesproken betalen zijn er rond het middaguur veel ‘plats du jour’ verkrijgbaar rond de 12-13 euro. Daar krijg je dan een (h)eerlijke 3-gangen maaltijd voor.

Bon appétit !

Wijnboeren

Wat wonen wij hier toch mooi!
Eten en natuurlijk ook drinken!

Wij zitten in het wijngebied van de Côte du Roannaise, een relatief klein wijngebied van 20 kilometer lang. 215 hectare met veel Gamay druiven. Zo’n 30 wijnboeren oftewel vignerons maken rode, witte, rosé wijnen alsmede ook cremant, champagne die geen champagne mag heten omdat dit niet 1 van de beschreven champagnegebieden is. Maar ze smaakt exact hetzelfde.
Wij kunnen altijd vignerons aanbevelen om één of meerdere slokjes te proeven en wat flesjes te kopen.

Onze favorieten zijn Domaine Désormiere, waar wij onze rode wijn en rosé kopen, en Domaine Sérol waar wij onze cremant standaard kopen. Beide hebben een leuke in mooie en luxe wijnen

Kunst en Handwerk.

In het nabijgelegen plaatsje Châtel Montagne zijn veel kunstenaars en handwerklieden bij elkaar gebracht. Onder andere een glasblazerij, atelier voor houtbewerking, winkel met glasmozaïk, manden, schilderskunst en sieraden zijn er te vinden. De kunstige producten worden vaak onder het toeziend oog van de bezoeker gemaakt. Een aanrader als u op zoek bent naar iets aparts voor uzelf of om cadeau te doen aan een ander. Helaas wordt het aantal kunstenaars elk jaar minder in Chatel, maar nog steeds zijn er een aantal leuke winkeltjes te vinden. Het Maison du Patrimoine, tegenover de kerk, heeft ook heel veel streek- en creatieve producten en vaak een leuke tentoonstelling

Reacties zijn gesloten.