Activiteiten & omgeving

Er is voor de natuur- en cultuurzoeker voldoende in de omgeving van de Montagne Bourbonnaise te beleven. Wij hebben een uitgebreid overzicht
en een foldermap met alle bezienswaardigheden liggen in de salon voor onze gasten. Wij kunnen u diverse suggesties doen voor dagtochtjes in de omgeving.

Wandelen

In de buurt zijn mooie wandeltochten te maken. Direct vanuit het huis kunt u diverse routes lopen variërend van enkele kilometers tot complete dagtochten. Ook bestaat demogelijkheid dat wij u aan het begin van een route afzetten zodat u op uw eigen tempo weer richting ons huis kunt wandelen. Ons huis bevindt zich aan de GR3a een alternatieve route van de GR3. Dit is een onderdeel van de twee tot drieduizend kilometer lange tocht (afhankelijk van de gekozen route) vanuit Nederland naar Santiago de Compostella in Noord Spanje.

Fietsen

De omgeving van La Montagne Bourbonnaise is een mooie gebied om fietstochten te maken. Op de nog rustige bergwegen is heel goed te fietsen, hoewel u er natuurlijk goed rekening mee moet houden dat er wel aardige stijgingen en dalingen zijn in de route. Ook kunt u mooie mountainbike tochten maken in de omgeving. Voor de liefhebber is er in de buurt ook de mogelijkheid om georganiseerd met een quad (4-wielige motorfiets) de omgeving te verkennen.

Skiën

In de winterperiode is het skigebied van La Loge des Gardes een ontspannen gebied om met elkaar te gaan skiën. Er zijn diverse afdalingen, hoewel u zich natuurlijk niet de spectaculaire pistes moet voorstellen als in de grote skigebieden. Hier is een gemoedelijke Franse sfeer te vinden waar u tegen hele aantrekkelijke prijzen gebruik kunt maken van materiaal en de skipistes. Ook zijn er vele langlaufmogelijkheden.

Zwemmen

Naast het gebruik te maken van ons eigen zwembad, zijn er in de omgeving voldoende zwemmogelijkheden. In La Mayet de Montagne en in St. Clement zijn meertjes waar u heerlijk kunt zwemmen. Daarnaast is er het stuwmeer “Lac de Villerest” op ongeveer 20 kilometer waar u, buiten het zonnen op het zandstrand, ook de mogelijkheid heeft om bijvoorbeeld een waterfiets of kano te huren.

Vichy bevindt zich een zwemparadijs waar u de hele dag kunt doorbrengen.

Paardrijden

De omgeving leent zich perfect voor het maken van paardrijtochten. Wij kunnen u een manege aanraden in de buurt, waarbij u georganiseerde tochten kunt maken. Eén van de eigenaren van deze manege spreekt Nederlands.

Plaatsjes

In deze plattelandsomgeving zijn leuke plaatsjes om tebezoeken. Leuk om te combineren met een autotocht. Ook de grotere plaatsen Vichy en Roanne liggen op een redelijke afstand. Wilt u zelfs wat verder rijden dan is er ook natuurlijk de prachtige omgeving bij Clermond Ferrand. Zie verder op onze website bij omgeving

In de buurt zijn regelmatig leuke evenementen, tentoonstellingen, markten en feesten. Een aantal evenementen zijn op deze pagina te vinden.

Kijk voor actuele (franse) informatie op: auvergne-tourisme, manifestations en montagne bourbonnaise. Wij hebben ook gidsjes waarin bijna alle rommelmarkten in de regio Loire en Allier in staan vermeldt.

Evenementen, brocantes en kunst

Vooral in de zomerperiode zijn er in tal van dorpjes en steden in de omgeving plaatselijke feesten, braderieën, markten, brocantes en dergelijke. Soms lang van te voren bekend, maar soms ook enige tijd voorafgaand aan ‘het plaatselijke spectakel’.

Fête de Soupe aux Choux in Les Biefs. Regulier is de laatste zondag van juli óf de eerste zondag van augustus het plaatselijke feest op het terrein bij de kerk aan de voorkant van ons huis. er zijn dan optredens, dansen en diverse volksspelen. Tegen een gering bedrag kan een complete maaltijd (koolsoep en bijgerechten) genuttigd worden in de openlucht.

Dorpsfeest Arfeuilles. Het tweede weekend van augustus is in Arfeuilles het dorpsfeest, met vuurwerk, een héle kleine kermis en ook optredens en een plaatselijke traditie op de hoofdstraat bij de kerk. Ook hier mag, zoals ophaast alle dorpsfeesten, de maaltijd niet ontbreken die genuttigd kan worden tegen een gering bedrag van rond de 10 euro.

Zomermarkten. In Ambierle en St. Haon zijn in de zomerperiode regelmatig markten met plaatselijke producten, boeken en kunst.

Emmaüs. Een aanrader vinden wij ook de brocante/verkoop in de hallen van Emmaüs. Voor het goede doel worden in grote hallen, binnen en buiten, tegen nog zeer aantrekkelijke prijzen van alles en nog wat aangeboden. Kleding, antiek, curiosa, meubilair, kachels en je kunt het zo gek niet bedenken. In principe is deze verkoop twee maal per maand op de eerste en derde zaterdagochtend van de maand. Voor de exacte data geven wij graag per mail informatie.

Antiek! In de buurt zijn diverse antiekwinkels/brocantes te vinden. Wij geven de adressen en waar mogelijk de openingstijden aan u door op verzoek.

Kunst en Handwerk. In het nabijgelegen plaatsje Châtel Montagne zijn veel kunstenaar en handwerklieden bij elkaar gebracht. Glasblazerij, houtbewerking, glasmozaïk, manden, schilderskunst, sieraden en nog veel meer wordt vaak onder het toeziend oog van de bezoeker gemaakt. Een aanrader als u op zoek bent naar iets aparts voor uzelf of om cadeau te doen aan een ander. De laatste jaren zijn er helaas wel wat kunstenaars vertrokken, maar nog steeds is het de moeite waard om een bezoek te brengen.